top of page

Vedlikehold

Har du akkurat montert opp ditt nye møbel bør du starte med å støvsuge lett over. Dette er for å fjerne overskuddsfiber som kan sitte igjen fra produksjon. Deretter anbefaler vi at sofaen eller stolen din impregneres før bruk, på den måten er du beskyttet før et eventuelt uhel skulle forekomme.

 

Jo flinkere du er med vedlikehold, jo enklere vil det være å holde sofaen din fin i lang tid. 

Materialene i sofaen endres over tid etter hvert som du bruker den. Normale endringer er blant annet at stoffet folder seg. At et stoff blir bølgete er fordi stoffet blir mer elastisk etter bruk, mens polstringsmaterialet mykner. Dette ses tydeligst på store dunputer som hjørneputer. For å unngå at polstringen strekker seg mer enn normalt, bør du jevne ut stoffet ut mot kantene ved hjelp av hånden med jevne mellomrom. Generelt kan man si at myke materialer strekker seg mer og raskere enn grovere.

Nupper, eller pilling som det også kalles, oppstår vanligvis fra eksterne fibre (f.eks. pledd, klær, pynteputer, kjæledyr). Det forekommer vanligvis på materialer med syntetiske fibre og ofte i kombinasjon med statisk elektrisitet. Den statiske elektrisiteten kombinert med fuktigheten tiltrekker seg støv og andre partikler som fester seg til tekstilet og forårsaker nupper. For å forhindre at det oppstår nupper kan du med fordel impregnere din nye sofa med et antipilling-middel før du tar den i bruk. Antipilling-midlet lager en smussavvisende film og reduserer statisk elektrisitet. Dette må gjøres når sofaen er ren. Dersom sofaen er brukt, må trekket vaskes/renses før impregnering.

Smuss er også en medvirkende årsak til nupping, derfor er stell og rengjøring av polstringen viktig for at sofaen skal holde seg fin og få en lang levetid. Noen stoffer med høy slitestyrke har noen ganger ekstra materiale i stoffet, det vil si ekstra tekstilfibre. Disse fibrene kan danne nupper. Hvis nupper allerede har dukket opp; bruk nuppefjerner.

Job_8559.jpg

3 gode vaner

1. Støvsug sofaen med jevne mellomrom på lav styrke og med et mykt munnstykke.

2. Jevn ut stoffet på seteputene, og kna opp ryggputene for at putene skal holde form og fasong. 

3. Flekker bør fjernes så fort som mulig. Vask fra søm til søm for å unngå vannmerker. Unngå å gni på tekstilet. 

Vedlikeholdsmanual
svensk

Vedlikeholdsmanual
engelsk

Vedlikeholdsmanual
Kentucky eco-hud

bottom of page